söndag 4 mars 2012

Zoo, musik, mat, mer mat, te och goa vänner

Gick på Zoo. Audiologistudenten Steve hämtade upp mig och hade en gratisbiljett till mig, perfekt! De hade varken Enhörning, Sharktopus, Liger eller Gil-man. Men en hel massa annat: en miljard skitfina fåglar, zebra, noshörning, giraffer, leopard (som var ute och gick i koppel) pandor, flodhästar, ormar, ödlor, skalbaggar, björnar, lejon apor... Gigantiskt och jättefint zoo. Efteråt såg vi till att jag fick äta koreansk mat igen. Drog hem till Steve och spelade gitarr, snackade gitarreffekter ett bra tag, lyssnade på musik och snackade skit. Sen hookade vi upp med hans flickvän och hennes kompis på en sushirestaurang i Fashion valley kallad Love Boat Sushi. Kul(?) namn. De var lite tjenis med en av kockarna så vi fick lite specialare. Helt fantastisk sushi, california style vilket är ganska annorlunda mot traditionell japansk. Stora festliga rullar som var pimpade och extravaganta. Riktigt gott!

Sedan glodde vi i fönstret till The Lego store på dyrt och nördigt lego. Jag insåg att jag inte hade min kamera på mig och dog inombords. Och de hade inte kvar den på restaurangen. Men vår servitör hade paus just då så när hon kom tillbaka visade det sig att hon hade lagt undan den och de ringde upp mig. Hela detta tog bara ca tio minuter, men mitt hjärta slog ett helt års slag. Pust!

Asiater som de är tog gänget mig sedan till ett kinesiskt te-ställe. Vi drack te med tapiokabollar i, "bobba". Det är svarta små tuggummiaktiga kulor om man äter upp. Riktigt knepigt. Inte jättegott, men inte räligt heller. Gott te! Sedan körde Steve mig hem och vi tog farväl. Fin avslutning på en redigt go vistelse i San Diego.

Konferens och avslappning

Gick på konferens, Southern California Cognitive Neuroscience Meeting. Fick se en massa bilder på hjärnor. Handlade mest om språk och hjärnans olika delar. Jag undrar lite varför de tycker det är så himla intressant att veta vilka delar av hjärnan som används, de gick liksom inte vidare med vad de ska använda kunskapen till i nästa steg. Det var väldigt intressant att höra lite mer om Fetal Alcohol Symptom Disorders, alltså ungar vars mammor har druckit alkohol under graviditeten, och hur deras symptom i 90% av fallen innefattar ADHD. Andra lärdomar var att mindre delar av hjärnan aktiveras vid enkla, icke språkliga sysslor än vid passiv vila. Fast det där kan man ju snedvrida hur som helst utan rätt sammanhang. Skoj var också meningarna “The tiger washed the girl and the bear washed the girl“ samt bilderna på sköldpaddor som smorde in varandras skal med sollotion.

Efteråt lade jag mig på gräsmattan i värmen och slumrade till lite medans ungdomarna kastade frisbee och spelade fotboll. Najs.

torsdag 1 mars 2012

Fishtacos, rymdstation, gulpläterade öronelektroder och min nya koreanska kärlek

Åt på koreanska restaurangen Do Re Mi House med ett helt gäng goa människor. De fyllde hela långbordet med tillbehör och smårätter och grejjer, det var helt fantastiskt, koreanskt är min nya favoritmat! Koreanen Sun som var med oss påpekade dock att detta bara var en “helt okej“ restauang.

På torsdagen var jag testperson till en tredjeårsstudents forskningsprojekt. Det gick ut på att ta fram normalmaterial till skolklinikens ABR- och EcOGutrustning. EcOG och ABR togs samtidigt med “tip-trodes“ som var som instickslurar med guldplätering. Skönt att slippa en nål i trumhinnan, men helt okej att stå ut med lite kall scrubcreme i hörselgången. Jag tycker dock det är sjukt jobbigt att sitta igenom ett ABR som börjar på 90dB. Jag är ganska känslig för starka ljud.

Sedan observerade jag lite klinik innan jag hade avslutningsmöte med Beverly Wulfeck. Vi var eniga och glada över hur bra allting har gått. Vi pratade också om framtiden, internationalisering, PH.D-mojligheter och utvecklingen av audiologiutbildningarna både i USA och Sverige.

På kvällen idag stack vi till en mexikansk restaurang, för tydligen var jag TVUNGEN att testa fishtacos när jag var här. Det var gott. Matig firre och kryddig smak. När vi kom ut var det fantastiskt stjärnklart och man kunde se Jupiter och Venus tydligt. Jag pekade ut ett ljus som rörde sig och gissade på en satelit. Men det var rymdstationen! Vi hade lyckats pricka in ovanligt gynnsamma ljusförhållanden. Skoj!